Bounty - ciasto na biszkopcie owsianym


Przy okazji robienia okrągłych batoników uznałam, że masa kokosowa idealnie sie wkomponuje w ciasto :) Wyszło bardzo smaczne :) Masa bardzo fajnie zmiękcza delikatny owsiany biszkopt.

Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka mąki owsianej lub 3/4 szklanki mąki (orkiszowej, gryczanej lub jaglanej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki ksylitolu

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy ksylitol i miksujemy aż się rozpuści. Wrzucamy żółtka, mąkę i proszek i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą ( najlepiej szybko i sprawnie to zrobić). Wylewamy do blachy wysmarowanej olejem kokosoym i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min. Obserwujemy ciasto oczywiście :)

Skłądniki na masę kokosową:

100g masła
400ml mleka kokosowego
50g ksylitolu
150g wiórków kokosowych


Do garnka wkładamy: masło, mleko kokosowe, ksylitol i wiórki kokosowe. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Czekamy aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa już przestygnie nakładamy łyżką na biszkopt. następnie polewamy maźki z polewy.

Polewa:
2łyżki oleju koko

2 łyżki kakao
2łyżki ksylitolu
2łyżki mleka roślinnego

Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zrobi się glutowata zdejmujemy ją z ognia i dodajemy 2-3 łyżki mleka, mieszamy. Czekamy aż nieco przestygnie i zgęstnieje i można ozdobić ciasto. 

Jest też opcja druga, rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczke czekolady bezcukrowej :)

Smacznego Kochani :) <3

P.S. Ciasto jest bardzo smaczne i poprzez dobór mąki można wykonać je w wersji bezglutenowej :)

Komentarze

Popularne posty