Bułki jaglane na bazie kefiru (bezglutenowe) lub spód do pizzy
Szybkie bułeczki jaglane stworzone na specjalną prośbę <3 Dzięki obecności kefiru pięknie wyrastają, a łupiny babki jajowatej sprawiają, że bułka jest sprężysta i miękka :)
Składniki na 3 bułki:
120g kefiru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100g mąki jaglanej
10g łupin babki jajowatej
10g siemienia lnianego mielonego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy na ok 10 min, masa w tym czasie zgęstnieje. Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia placki (lekko się rozleją na bok, ale też wyrosną do góry). Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min - czasu uzależniony jest od wielkości bułek. Obserwujemy wypiek :)
P. S. Ciasto idealnie nada się na bezglutenowy spód do pizzy. Całość rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i zapiekamy najpierw samo ciasto, a następnie z wybranymi składnikami <3
Smacznego Kochani ;)



Komentarze
Prześlij komentarz