chłodnik na bazie kefiru


Na ciepłe dni chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Ja postanowiłąm przygotować chłodnik - pożegnać się z nabiałem, ale nic straconego :) Chłodnik można również wykonac na bazie mleka kokosowego, ponieważ też ma gęstą konsystencję :)

Składniki:
1 pęczek botwiny
0,5 litra kefiru
pół ogórka szklarniowego / 2 gruntowe
5 rzodkiewek
ok 20 listków szczawiu
koperek świeży
sól, pieprz
ok 2 łyżek soku z cytryny

woda (do podgotowania botwiny).


Wykonanie:
Botwinę kroimy: korzeń w kostkę i siekamy łodygi i liście. Zalewamy je wodą, tak, żeby były zanużone na styk. Gotujemy ok 5 min - aż nam lekko zmięknie korzeń i burak puści kolor :) Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie siekamy liście szczawiu, koper, ogórka i rzodkiewkę można albo drobno pokroic albo zetrzeć na tarce na duzych oczach.
Kiedy wywar z botwiny nam przestygnie wrzucamy pozostałe warzywa, kefir, sok z cytryny i doprawiamy do smaku :)

Smacznego Kochani <3

Komentarze

Popularne posty