rumsztyk wołowy z cebulką z kalafiorem i sałatą w sosie majonezowym
Pomysł na wykonanie rumsztyku podsunęła mi moja mama :) Polecam zatem wołowinę,w nieco innej odsłonie :) Z cebulką. Dodatki można dobrać dowolnie :) U mnie jest to gotowany kalafior polany olejem z pestek dyni oraz sałata polana sosem majonezowym ( 2 łyżki majonezu, jedna łyżka jogurtu naturalnego i troszkę ksylitolu do smaku), dodatkowo posypałam ziarnem słonecznika.
Rumsztyk:
ok pół kg wołowiny
2 cebule
sól, pieprz, koperek suszony, czosnek
jajo
1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ją do miski razem z mięsem, jajem i przyprawami. Mieszamy i formujemy kotleciki. Co do ilości to zależy, jak duże chcemy wykonać. Można zrobić zarówno 4 duże lub 6 mniejszych :)
Lekko spłaszczamy i od góry nacinamy nożem, żeby stworzyć kratkę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Ja uzyłam grillowej.
Druga cebulę kroimy w piórka lub pół piórka i podsmażamy na oleju. Następnie nakładamy na talerz najpierw rumsztyk, a potem dekorujemy cebulką :)
Smacznego <3



Komentarze
Prześlij komentarz