szparagi w sosie beszamelowym na bazie mleka kokosowego


Za sprawą Ani postanowiłam pierwszy raz w życiu przygotować szparagi i to w zmodyfikowanym sosie beszamelowym :) Aniu pozostaje mi bardzo serdecznie podziękować za inspirację <3 Wyszło naprawdę pysznie, a szparagi z pewnością częściej będą gościć na moim stole :)

Składniki:
szparagi zielone - pęczek
1 łyżka masła
1 łyżką mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz i gałka muszkatołowa mielona
opcjonalnie kilka plasterków szynki

Szparagi umyłam i odcięłam końcówki. Następnie wkładamy je do garnka tak, żeby pączki delikatnie wystawały ponad wrzątek. Gotujemy ok 5 minut. szparagi powinny być jędrne po tym zabiegu :)

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelnię wrzucamy masło i na maleńkim ogniu je rozpuszczamy. Potem dodajemy mąkę i mieszamy energicznie,żeby połączyć składniki. Następnie wlewamy mleko kokosowe i w dalszym ciągu mieszamy. Chwilkę gotujemy na małym ogniu i obserwujemy sos - im dłużej będzie się gotował tym będzie gęściejszy. Pamiętajcie, że sos łatwo można przypalić, więc trzeba mieć się na baczności.

Po odcedzeniu szparagi układamy na blaszkę lub żaroodporne naczynie wysmarowaną tłuszczem. Niektóre można zawinąć w szynkę,da nam to zarówno atrakcyjny wygląd, jak i świetne walory smakowe. Następnie polewamy szparagi sosem beszamelowym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20-25 minut. Czas jest uzależniony od grubości szparagów oraz od tego czy wolimy twardsza, czy miękkie szparagi.
Smacznego Kochani <3



Komentarze

Popularne posty