calzone orkiszowe z mięsem mielonym
Wykonanie tego calzone już od dawna chodziło mi po głowie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania <3 Wyszło pysznie
Farsz:
ok pół kg mięsa mielonego
kilka różyczek ugotowanego brokułu
mozarella
Mięso należy podsmażyć na patelni doprawiając wg uznania. U mnie sól, pieprz, koperek, czosnek.
Jeśli ktoś używa pomidorów, to śmiało można dodać do środka. Lub skłądniki wg własnego uznania :)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki wody lub troszkę więcej
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Kiedy ciasto będzie już jednolite i wyrobione trzeba je rozwałkować na owalny kształt lekko podsypując mąką. Następnie na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy resztą ciasta i zagniatamy brzegi tworząc wielkiego pieroga. Uwaga rozwałkowane ciasto warto przełożyć na blachę i dopiero nadziać farszem :)
Ciasto zapiekam w 180-200 stopniach ok 20 min, aż się zarumieni :)
Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku sól, koperek, czosnek.
Wszystko dokładnie wymieszać i mamy pyszny sos, który jest dopełnieniem całego dania:)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz