biszkoptowe ciasto owsiane z wiśniami
Kiedy dostajesz w prezencie od sąsiadki wiśnie ekologiczne z ogródka, trzeba je odpowiednio potraktować. Nie od dziś wiadomo, że takie swojskie owoce czy warzywa są na wagę złota, bo nie posiadają tej sklepowej chemii. Postanowiłam zrobić więc ciasto. Lubię kiedy wychodzi taki efekt, choć na początku zawsze jest pytanie, czy w ogóle coś wyjdzie :D
Składniki na biszkopt:
( u mnie z mąki owsianej, ale śmiało można użyć orkiszowej, gryczanej czy jaglanej).
4 jaja
3/4 szklanki mąki (orkiszowej, gryczanej lub jaglanej, owsianej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki ksylitolu lub stewia u mnie 2 łyżki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy ksylitol i miksujemy aż się rozpuści. Wrzucamy żółtka, mąkę i proszek i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą ( najlepiej szybko i sprawnie to zrobić). Wylewamy do blachy wysmarowanej olejem kokosoym i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min. Obserwujemy ciasto oczywiście :)
Wiśnie:
0k 300 - 500 g wiśni
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
1-2 łyżeczki stewii lub ksylitolu wg smaku
400 ml mleka kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
Wiśnie należy umyć i wydrylować. Następnie podsmażamy je chwile na patelni, aż lekko puszczą sok. Dodajemy słodzidło, cynamon i mleko kokosowe. Całość chwilkę trzymamy na ogniu, aż składniki się połączą. Dopiero wtedy dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masa stężeje jak galaretka.
Uwagi:
- wiśni nie należy za często mieszać na patelni, wtedy uzyskamy fajne duże kawałki. Należy też dostosować płomień, żeby ich nie przypalić.
- Masę wiśniową najlepiej nakładać na ciasto jak już zacznie się lekko ścinać.
Poniżej gotowa masa. Na pierwszy rzut oka przypomina zupę owocową, ale pięknie gęstnieje po schłodzeniu.
brzegi można udekorować wiórkami kokosowymi lub wybranymi płatkami np.; jaglanymi :)
Smacznego Kochani <3







Komentarze
Prześlij komentarz