bułki orkiszowe



 Czasem nachodzi nas ochota na pieczywo Tak powstały orkiszowe bułki. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Idealne do kanapek czy burgera. Warto wzbogacić skład o aromatyczne zioła. Seretem jest typ mąki orkiszowej. Ja używam mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub 650. Mąka jest naprawdę delikatna i to sprawia, że zarówno bułki, jak i inne wypieki nie są aż tak kruche. Można oczywiści użyć innego typu mąki orkiszowej, ale warto pamiętać,że prawdopodobnie trzeba będzie zwiększyć ilość wody, ponieważ grubiej mielone mąki pochłaniają więcej wilgoci :)

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 lub 1/2 szklanki wody 
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano lub inne wg własnego uznania np. czosnek niedźwiedzi itp

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Następnie dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulę.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nacinamy od góry nożem, dzięki tej czynności cieszą oko wyglądem przypominającym kajzerkę :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do czasu, aż bułki się zarumienią. Kroimy po ostygnięciu. 

Smacznego <3



Komentarze

Popularne posty