chipsy jabłkowe z papierówek




Lato obfituje w jabłka. Można z nich robić wiele przetworów. Z pewności można również ususzyć robiąc jabłkowe chipsy. Tego typu susz idealnie sprawdzi się również jako składnik mieszanki na świąteczny kompot z suszu.

Składniki:
jabłka
opcjonalnie cynamon

Jabłka myjemy, następnie kroimy w plasterki, z gniazd usuwamy pestki i układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw zapiekłam je ok 30 min w 50 stopniach z termoobiegiem. Następnie wystawiłam na słonko, żeby dalej schło. Na drugi dzień czynność powtórzyłam. Znów zapiekłam jak wyżej i wystawiłam na słonko do wyschnięcia. Co jakiś czas można odwrócić krążki, żeby schły z obu stron.
Cynamon można dodać jesli lubicie jego aromat i smak <3 Idealnie komponuje się z jabłkami ;)








Komentarze

Popularne posty