chlebek ziarnisty (bezglutenowy)
Pomysł powstania tego chleba jak zawsze spontaniczny. Znalazłam mieszankę kaszy, płatków i ziaren i chleb zrobił się praktycznie sam. Na podstawie etykiety z opakowanie obliczyłam ile gram dokładnie znajduje się kaszy, każdego z ziaren czy płatków. Smakowo bardzo dobry :) Wręcz przychodzi mi do głowy pomysł, że można nieco modyfukując przepis przerobić go na słodkie batony z ziaren :) Ale tym zajmę się w niedalekiej przyszłości ;P
Składniki:
192g płatków owsianych
168g płatków jaglanych
60g kaszy jaglanej
48g pestek z dyni
48g siemienia lnianego
48g ziaren słonecznika
36g nasion konopii
5 jaj
300ml maślanki
0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej papki jak na zdjęciu poniżej.
Następnie małą keksówkę wykłądamy papierem do pieczenia i wykładamy "ciasto" chlebowe. Górę gładzimy i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera ani mąk ani glutenu :) Polecam i życzę smacznego <3






Komentarze
Prześlij komentarz