cukinia panierowana w płatkach jaglanych ( zapiekana z mozarellą i czarnuszką)


Cukinia.. Najbardziej kojarzy nam się chyba z leczem, ale można z niej przygotować wiele pysznych dań :) U mnie dzis plastry cukinii panierowane w płatkach jaglanych, a następnie zapieczone z mozarellą z dodatkiem czarnuszki <3 Petarda :) Danie proste, smaczne i jakże efektowne :) Muszę się Wam przyznać, że tym razem to mój wspaniały mąż wykazał się inwencją twórczą i wymyślił, że usmażoną cukinię można zapiec w piecu :)

Składniki:
cukinia
płatki jaglane
jajo
sól
mozarella
czarnuszka


Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na krążki o grubości ok 1-2cm. Do miski wbijamy jajko, solimy i chwilkę ubijamy je widelcem. Do drugiej miski wsypujemy płatki jaglane. Każdy krążek maczamy najpierw w jajku a potem w płatkach. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem na złoty kolor. Zdejmujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Kładziemy kawałki mozarelli i posypujemy czasnuszką. Zapiekamy ok 5-10min w 200stopniach  


smacznego Kochani 


Komentarze

Popularne posty