deser czekoladowy na bazie awokado
Jest to bardzo uniwersalny przepis na deser. Tak naprawdę można go przyrządzić na wiele sposobów :) Zależy jakie składniki oprócz awokado użyjemy. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Pierwszy raz trafiłam na taki deser interesując się dietą paleo. Gotowaną marchew zblendowałam z dojrzałym awokado i bananem. Pyszne słodkie i pożywne. Wiadomo, że dla nas gotowana marchew, czy banan odpadają, ale przecież są inne warzywa, można więc dowolnie kombinować. Można też dodać jakieś owoce, które wzbogacą walory smakowe :)
Składniki:
1 dojrzałe awokado (dojrzałe lepiej nam się zblenduje i deser będzie bardziej kremowy)
pół gotowanego batata lub ok pół szklanki gotowanej dyni
kakao ( sądzę, że wg uznania, można zrobić mocny smak lub delikatniejszy)
słodzidło również wg uznania ( ksylitol, erytrol, stewia czy miód)
z wierzchu jest śmietanka kokosowa posypana wiórkami kokosowymi
myślę, ze śmiało można też dodać odrobinę wanilii lub cynamonu :)
Batata lub dynię gotujemy do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy awokado. Obieramy ze skórki i drylujemy pestkę. Następnie składniki te starannie blendujemy, żeby powstała kremowa konsystencja. Dodajemy kakao i słodzidło. Można wkroić również wybrane owoce np. garść borówki czy kilka truskawek.
Smacznego Kochani <3
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń