dżem śliwkowy
Składniki:
śliwki
ksylitol
Co do składników to w zasadzie zalezy od Was jak dużo przetworów zamierzacie zrobić. Ksylitol dodajemy do smaku wg uznania, ale nie szalejcie od razu, bo zawsze część soku się zredukuje i w efekcie końcowym może wyjść ciut za słodko :)
Śliwki myjemy, drylujemy i wrzucamy na patelnię. Bez żadnego tłuszczu podgrzewamy. Po chwili zaczną puszczać sok i zrobi się naturalny sosik :) Dodajemy ksylitol i pozostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając :) Myślę, że moje smażenie wyniosło ok 30 min. Przekładamy do wyparzonych słoików i poddajemy pasteryzacji lub jeśli mowa o małych ilościach to po prostu przechowujemy w lodówce, bo zjemy go na dniach <3
Smacznego <3
P.S. Chcialam podsunąć info, że istnieje proces robienia przetworów tego typu bez cukru. Mam tu na myśli proces Janginizacji. Więcej informacji na ten temat znajdziecie w internecie lub w linku poniżej :)



Komentarze
Prześlij komentarz