Kaszotto jaglane z piersią z kurczaka i warzywami



Ostatnio robiąc paprykę faszerowaną tak bardzo zasmakowało mi nadzienie, że postanowiłam je nico zmodyfikować i zaserwować jako danie. Tak powstało pyszne kaszotto jaglane z warzywami. Kasza jaglana jest niezwykłym produktem spożywczym. Jest bardzo zdrowa i z pewnością niedoceniana na naszych stołach. Idealnie nadaje się do dań wytrawnych oraz przygotowywanych na słodko. Przy odpowiednim przygotowaniu można też zwalczyć gorzkawy posmak :)

Składniki:
400g piersi z kurczaka
100g kaszy jaglanej
1 cebula
ok 7cm pora
1 mała cukinia
1 papryka
garść zielonej fasolki szparagowej
sól, pieprz, majeranek, koper, przyprawa do kurczaka

Pierś kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę i pora posiekane na drobne kawałki. W tym czasie gotujemy też kasze jaglaną. Kiedy cebula i por zmiękną dorzucamy pokrojone pozostałe warzywa: cukinię, paprykę i fasolkę. Dusimy do miękkości. Ostatni krok to połączenie ze sobą wszystkich składników: warzyw,mięsa i kaszy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotowe :)



Dodam tylko, że danie świetnie sprawdzi się jako obiad oraz kolacja :) Smacznego Kochani <3


Ciekawostki o kaszy jaglanej:
-> Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka
-> Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B
1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi
-> jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu
-> Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych


źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Komentarze

Popularne posty