Mus z jabłek - prażone papierówki (z solą)
Podobnie jak w przypadku śliwek, dzięki dostępności jabłek pomysłów co do ich wykorzystania nie brakuje. Tym razem postanowiłam jabłka zesmażyć i powstał pyszny mus jabłkowy <3 Idealny do deserów, wypieków, czy na kanapkę.
Składniki:
ok 1kg jabłek papierówek
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki wody
Jabłka myjemy, Obieramy ze skórki i pozbywamy sie gniazd. Następnie umieszczamy w garnku lub na dużej patelni. Podlewamy wodą i posypujemy solą. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż jabłka zaczną się "rozpuszczać" i powstanie jednolity mus. Zabieg ten nie trwa długo, bo papierówki są bardzo delikatną odmiana jabłek :)
Dodam tylko, że sól spowodowała uwolnienie się walorów smakowych i słodyczy jabłek.
Mus wyszedł naprawdę słodki ;)
Smacznego <3
Komentarze
Prześlij komentarz