orkiszowe paluchy
Idealne jako przekąską, na wyjście czy wyjazd lub jako dodatek do posiłku :) Pyszne paluchy orkiszowe :)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 lub 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
+jajko do posmarowania paluchów.
Ciasto wyrabiamy. Nożem dzielimy na kilka kawałków. Z każdego robimy długi walec ( coś jak na kopytka, tylko cieńszy). Sklejamy końce ze sobą i zakręcamy 2-3 razy. Ukłądamy na blachę wyłozona papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z wierzchu. Pieczemy w 220 stopniach obserwując wypiek - w zależności od grubości paluchów.
Smacznego <3
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 lub 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 jajo
zioła i przyprawy: sól, bazylia, oregano
+jajko do posmarowania paluchów.
Ciasto wyrabiamy. Nożem dzielimy na kilka kawałków. Z każdego robimy długi walec ( coś jak na kopytka, tylko cieńszy). Sklejamy końce ze sobą i zakręcamy 2-3 razy. Ukłądamy na blachę wyłozona papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z wierzchu. Pieczemy w 220 stopniach obserwując wypiek - w zależności od grubości paluchów.
Smacznego <3



Komentarze
Prześlij komentarz