papryka faszerowana
Jak zwykle okazja czyni złodziejem :) Idąc do sklepu dziś rano jeszcze nie wiedziałam, że właśnie faszerowana papryka będzie gościła na moim stole. Ale jak można nie ulec takiej pokusie, kiedy papryka jest w promocji? :) No jak? Faszerowaną paprykę robiłam dosłownie drugi raz w życiu. Wyszło wyśmienicie :) No i oczywiści bardzo zdrowo <3
Składniki:
4 papryki
100g kaszy jaglanej
1 mała cukinia
400g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
ok 7cm pora
sól, pieprz, majeranek i koperek
na wierzch biała mozarella i kilka pomidorków koktajlowych
Najpierw zajęłam się przygotowaniem farszu. Cebulę i por pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni, aż zmięknie. W tym czasie postawiłam w garnku z wodą woreczek z kaszą jaglaną. Jak cebula i por zmiękną dodajemy drobno pokrojoną cukinie i dalej dusimy na małym ogniu. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem. Podsmażamy na patelni. Następnie ugotowaną kaszę, warzywa oraz mięso wrzucamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy. Próbujemy smakowo i doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami :)
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda z nasionami i napychamy farszem. Następnie układamy mozarelle i połówki pomidorków. Zapiekamy w 180 stopniach ok 30minut.
Danie jest pyszne. Powiem Wam szczerze, że sam farsz może być całkiem samodzielnym daniem. Takie kaszotto jaglane :)
A i jeszcze drobna uwaga. Jeśli ktoś nie je mięsa myślę, że można je całkowicie pominąć :)
Smacznego Kochani <3






Komentarze
Prześlij komentarz