Knedle dyniowo-gryczane ze śliwkami polane sosem jogurtowo-cynamonowym

 Ponieważ sezon śliwkowy trwa, nie można zapomnieć o knedlach. Zamiast ziemniaków można użyć np dyni albo batata :) Idealnie pasują do knedli bo oba warzywa maja słodkawy posmak :) Mąkę też można dostosować. Z bezglutenowych świetnie sprawdza się gryczana. Polecam również orkiszowa dla osób tolerujących pszenicę :)

🙂😁
Składniki
400gram już obranej dyni
100g mąki gryczanej
1jajo
Śliwki
Sos:jogurt naturalny lub śmietanka kokosowa wymieszane z ksylitilem i cynamonem 🙂
Dynie gotujemy do miękkości, następnie studImy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Dzięki temu zesztywnieje i przy przeciekaniu przez praske wygląda jak pomarańczowy ziemniak 😋 dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto

Smacznego <3

Komentarze

Popularne posty