krucha tarta z nadzieniem kokosowym i jeżynami
Krucha tarta z nadzieniem kokosowym i jeżynami coś miedzy masa budyniowa a serniczkiem
Bardzo delikatna w smaku z lekką nutką kokosu. Ciasto nie jest nazbyt słodkie. Idealnie łączy się ze smakiem jeżyn. Oczywiście śmiało możecie użyć innych owoców np. malin czy truskawek :)Składniki:
1szklanka mąki orkiszowej/jaglanej/gryczanej
1jajo
100g masła
Ok 8lyzek ksylitolu
1lyzwczka proszku do pieczenia
1jajo
100g masła
Ok 8lyzek ksylitolu
1lyzwczka proszku do pieczenia
Masa:
240g śmietanki kokosowej (tyle wychodzi z dobrze schodzonej puszki mleka kokosowego)
150g ksylitolu
4 żółtka
Kilka kropel olejku zapachowego (waniliowy lub cytrynowy)
Owoce do ozdobienia wg uznania
240g śmietanki kokosowej (tyle wychodzi z dobrze schodzonej puszki mleka kokosowego)
150g ksylitolu
4 żółtka
Kilka kropel olejku zapachowego (waniliowy lub cytrynowy)
Owoce do ozdobienia wg uznania
Ze składników wyrbiamy ciasto. Lekko podsypujac mają rozwałkowuje my je na papierze do pieczenia tak, żeby średnica była nieco większa niż blacha której użyjemy. Wkładamy ciasto do blachy razem z papierem w taki sposób, żeby z każdej strony brzegi były równe.
Masę robimy podobnie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy robotem lub widelcem. Następnie wylewamy na przygotowane ciasto. Pieczemy w 180 stopniach. Czas uzależniony jest od wielkości blachy. Im mniejsza tym grubsze będzie ciasto i wyższe nadzienie. Ja piekłam ok 15-20min ale użyłam dużej blachy i moje ciasto jest cieniutkie co widać na zdjęciu.
Owoce układamy tuż po wyciągnięciu z piekarnika. Lekko je wciskając. Kiedy ciasto wystygnie to wkładamy je do lodówki, żeby nam masa na 100% zgęstniała, a ciasto delikatnie Łapało wilgoć.
P.s. można wykonać w formie babeczek
😉
Koniecznie się pochwalcie jeśli przepis będzie użyteczny
😘
Koniecznie się pochwalcie jeśli przepis będzie użyteczny





Jest pyszne !!!!! Jutro robię kolejny raz !💛 ja zrobiłam z wiśniami pycha
OdpowiedzUsuń