schab pieczony w ziołach
Schab pieczony idealny jako danie obiadowe oraz do
"czystych"
wędlin, bez tej całej chemii. Alternatywą do kanapek
jest chociażby taki pieczony schab :) Jako dziecko moja mama
bardzo często takie serwowała <3 Dziś przedstawiam Wam właśnie taką domową wędlinkę, która również może być podana na ciepło do obiadu :)
składniki:
ok 1 kg schabu
ok 1 kg schabu
Całość starannie mieszamy ze sobą i smarujemy mięso z każdej strony. Tak przygotowane wkładamy do lodówki pod przykryciem na ok 12h, żeby się przegryzło.
Po tym czasie układamy na blaszkę i podlewamy ok połowa szklanki wody i pieczemy ok 60-90 minut w 180stopniach. Podlanie woda zagwarantuje nam soczystość schabu. Po upieczeniu schab przekładamy do innego naczynia, natomiast tłuszczyk, który nam został można zagospodarować jako sos do obiadu. Ja dodaję do tego troszkę śmietanki kokosowej, do połowy szklanki wody wsypuje 2 łyżki mąki orkiszowej i mieszam. Następnie wlewamy do podgrzanego sosu i mieszam tak długo, aż zgęstnieje.
Schab kroimy na plastry i polewamy sosem. Smacznego
😉
Schab kroimy na plastry i polewamy sosem. Smacznego





Komentarze
Prześlij komentarz