schab pieczony w ziołach


 Schab pieczony idealny jako danie obiadowe oraz do
 kanapek :) W diecie nieprzetworzonej jest dość trudno z zakupem
 "czystych" wędlin, bez tej całej chemii. Alternatywą do kanapek jest chociażby taki pieczony schab :) Jako dziecko moja mama bardzo często takie serwowała <3 Dziś przedstawiam Wam właśnie taką domową wędlinkę, która również może być podana na ciepło do obiadu :) 

 składniki:
ok 1 kg schabu
Marynata: z oliwy, octu jabłkowego, czosnku, suszonej natki pietruszki, kopru, majeranku, soli i pieprzu.

 Całość starannie mieszamy ze sobą i smarujemy mięso z każdej strony. Tak przygotowane wkładamy do lodówki pod przykryciem na ok 12h, żeby się przegryzło.
Po tym czasie układamy na blaszkę i podlewamy ok połowa szklanki wody i pieczemy ok 60-90 minut w 180stopniach. Podlanie woda zagwarantuje nam soczystość schabu. Po upieczeniu schab przekładamy do innego naczynia, natomiast tłuszczyk, który nam został można zagospodarować jako sos do obiadu. Ja dodaję do tego troszkę śmietanki kokosowej, do połowy szklanki wody wsypuje 2 łyżki mąki orkiszowej i mieszam. Następnie wlewamy do podgrzanego sosu i mieszam tak długo, aż zgęstnieje.
Schab kroimy na plastry i polewamy sosem. Smacznego 😉



Komentarze

Popularne posty