żur na zakwasie żytnim







P.s. to jak zawsze ekspresowy przepis hihi
Składniki:
Ok 2 małe laski kiełbasy (jak w śląskiej)
Pół dużej cebuli lub jedną mała
Ok pół szklanki zakwasu żytniego
Jaja (ilość zależy od ilości porcji )
1,5l wody
Dwa liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz i majeranek
3 kromki chleba żytniego na grzanki
Kiełbasę kroimy na polplasterki i podsmazamy na patelni. W między czasie cebulę siekamy w kostkę i dorzucamy do kiełbasy. Kiedy cebula się zeszkli przekładamy kiełbasę z cebulą do garnka i Alewamy 1,5l wody. Gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy liście i ziele. Powoli wlewamy zakwas, najlepiej po trochu i próbujemy (ja zrobiłam mocny żur, bo taki lubię, ale z pewnością.nie jedna osoba woli delikatniejszy). Dodajemy przyprawy i gotujemy mieszając. Żur pod wpływem ciepła lekko zgęstnieje. Można dodać śmietanki lub mleka kokosowego, ale polecam to zrobić na talerzu, żeby się przekonać czy takie połączenie smakuje. Ja najbardziej lubię taki naturalny żur

Podajemy z zytnimi grzankami i jajkiem

Przepis na zakwas znajduje się tutaj:
http://
Komentarze
Prześlij komentarz