batoniki musli bez pieczenia
Batoniki musli
5g stewii
90g płatków owsianych
50g płatków jaglanych
20g wiórków kokosowych
150g orzechów włoskich (lekko rozdrobnionych)
60g słonecznika
100g pasty z orzechow włoskich/ masła orzechowego lub pasty tahini
70g oleju kokosowego
50g czekodzem lub innego dżemu czy zesmazonych owoców (bez nadmiaru soku
20g miodu
5g stewii
90g płatków owsianych
50g płatków jaglanych
20g wiórków kokosowych
150g orzechów włoskich (lekko rozdrobnionych)
60g słonecznika
100g pasty z orzechow włoskich/ masła orzechowego lub pasty tahini
70g oleju kokosowego
50g czekodzem lub innego dżemu czy zesmazonych owoców (bez nadmiaru soku
20g miodu
Polewa
2lyzki kakao
2lyzki mleka roślinnego
2lyzki masła
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka plaska żelatyny
2lyzki kakao
2lyzki mleka roślinnego
2lyzki masła
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka plaska żelatyny
Wszystko gotujemy na małym ogniu aż zacznie bulgotać i składniki się połączą. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę mleka mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jak zacznie tężec wtedy polewamy batoniki
😁

To przepis bardzo uniwersalny. Orzechy można zastąpić innymi orzechami lub ich mieszanka. Słonecznik dynia. Zamiast stewii może być ksylitol lub erytrol.
Płatki też można użyć np gryczanej czy orkiszowe.
Płatki też można użyć np gryczanej czy orkiszowe.
Suche składniki czyli płatki, ziarna i orzechy lekko rozdrabniamy w malaksera. Dodajemy reszte składników i wyrabiamy. Składniki muszą.nam.sie połączyć i być wilgotne. Można ręką popróbować czy już uda się je ugnieść w całość.
Kiedy mieszanka jest gotowa blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy mieszankę uciskając ja i scalając. Wstawiamy do lodówki. Gdy tłuszcz stwardnieje batoniki będą gotowe do krojenia.
Kiedy mieszanka jest gotowa blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy mieszankę uciskając ja i scalając. Wstawiamy do lodówki. Gdy tłuszcz stwardnieje batoniki będą gotowe do krojenia.
Po polaniu polewą można przyozdobić tym co mamy w domu więc wiórkami, orzeszkami, płatkami, chia czy jagodami goji
😊

P.s. miodu dodałam mało, wiec nikomu nie powinien zaszkodzic
🙂
W upały przechowywac w lodowce

W upały przechowywac w lodowce
Komentarze
Prześlij komentarz