domowy ketchup



domowy ketchup:
2kg pomidorów
5lyzeczek octu jablkowego.
2 łyżki oleju
3-4 łyżeczki musztardy dijon (jest bez cukru)
2 ząbki czosnku przegniecione przez praske
Sól, pieprz, ksylitol, oregano i bazylią wg uznania do smaku

Pomidory obieramy ze skórki (jeśli skórka nie odchodzi, to można je sparzyć. Wycinanie gniazda (te twarde zielone). Wrzucamy do garnka i podpalamy gaz. Po chwili wytrąci się dużą ilość soku. U mnie ok 300ml. Odpalam go do wypicia a reszte podgrzewała na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Celem jest odparowanie nadmiaru soku, żeby został tylko gęsty miąższ. Gdy dojdziemy do tego etapu dodajemy pozostałe składniki i chwilkę podgrzewamy mieszając. 
Ketchup idealnie nadaje się jako sos lub do kanapek🙂 jest naprawdę gęsty i pyszny 🙂

Komentarze

Popularne posty