gołąbki mięsne z cukinią w sosie pomidorowym
Gołąbki z mięsa mielonego i ryżu wszyscy znają. I te bez zawijania i z zawijaniem. Postanowiłam zmodyfikować wersje bez zawijania i tak oto powstały golabki, które idealnie wkomponują się w dietę paleo czy keto.
Mięso mielone że startą cukinia polane domowym ketchupem
Powiem Wam że naprawdę dobre
Składniki na kotleciki/gołąbki:
500g mięsa mielonego
250g startej cukinii
8g świeżej siekanej natki pietruszki
1jajo
2lyzeczki majeranku
Czosnek, sól i pieprz
Można dodać pół drobno siekanej cebuli (ja pominęłam)
Cukinię myjemy, obieramy, ścieramy na dużych oczach na tarce. Następnie staramy się odcisnąć nadmiar soku. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i starannie mieszamy, żeby się połączyły. Formujemy kotleciki wielkościowe wg uznania
Sos czyli domowy ketchup:
2kg pomidorów
5lyzeczek octu jablkowego.
2 łyżki oleju
3-4 łyżeczki musztardy dijon (jest bez cukru)
2 ząbki czosnku przegniecione przez praske
Sól, pieprz, ksylitol, oregano i bazylią wg uznania do smaku
Pomidory obieramy ze skórki (jeśli skórka nie odchodzi, to można je sparzyć. Wycinanie gniazda (te twarde zielone). Wrzucamy do garnka i podpalamy gaz. Po chwili wytrąci się dużą ilość soku. U mnie ok 300ml. Odpalam go do wypicia a reszte podgrzewała na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Celem jest odparowanie nadmiaru soku, żeby został tylko gęsty miąższ. Gdy dojdziemy do tego etapu dodajemy pozostałe składniki i chwilkę podgrzewamy mieszając.
Ketchup idealnie nadaje się jako sos lub do kanapek



Komentarze
Prześlij komentarz