krucha tarta kokosowa z masą orzechową (bezglutenowa)
#paleo #keto gdyby nie obecność jajka w kruchym spodzie byłaby także wegańska
😜
Spód na bazie mąki kokosowej i oleju kokosowego, masa na bazie oleju kokosowego, masła orzechowego i mąki kokosowej
🙃
😛
Wychodzi na to, że to tarta kokosowo-orzechowa
😉
Jeszcze nie jest gotowa. Teraz czas ja schłodzić
😊

Spód na bazie mąki kokosowej i oleju kokosowego, masa na bazie oleju kokosowego, masła orzechowego i mąki kokosowej


Wychodzi na to, że to tarta kokosowo-orzechowa

Jeszcze nie jest gotowa. Teraz czas ja schłodzić

Przepis:
130g mąki kokosowej
120g oleju kokosowego
Ksylitol 120g
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2male jajka (po wbiciu do miski ok 80g)
120g oleju kokosowego
Ksylitol 120g
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2male jajka (po wbiciu do miski ok 80g)
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia, następnie wylepiamy ja ciastem i wkładamy do lodówki na 30min. Pieczemy w 180stopbiach. U mnie piekło się ok 10min. Po tym czasie kolor zrobił się lekko złoty. Obserwujemy
🙂
😉


Masa:
100g oleju kokosowego
200g masła orzechowego
150g ksylitolu
60g mąki kokosowej
100g oleju kokosowego
200g masła orzechowego
150g ksylitolu
60g mąki kokosowej
Dodałam też garść orzechów włoskich, ale nie jest to konieczne.
Olej kokosowy wkładamy do garnka, dodajemy ksylitol i chwilkę podgrzewamy, żeby ksylitol się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy pozostałe składniki. W tym momencie nasza masa będzie dość płynna, co jest wynikiem temperatury. Im chłodniejsza będzie tym konsystencja będzie bardziej stała.
Na wystudzone ciasto wlewamy masę i wkładamy do lodówki. Dzięki obecności oleju kokosowego będzie miała sztywna konsystencję, jak czekolada
🙂
Na wystudzone ciasto wlewamy masę i wkładamy do lodówki. Dzięki obecności oleju kokosowego będzie miała sztywna konsystencję, jak czekolada

Przed włożeniem do lodówki warto ozdobić ciasto wg uznania. U mnie są to orzechy włoskie i jagody goji, ale śmiało można użyć różnych nasion, pestek, wiórek czy co tam lubicie
😊

Smacznego
😘
😘
😘



Komentarze
Prześlij komentarz