krucha tarta kokosowa z masą orzechową (bezglutenowa)


#paleo #keto gdyby nie obecność jajka w kruchym spodzie byłaby także wegańska 😜
Spód na bazie mąki kokosowej i oleju kokosowego, masa na bazie oleju kokosowego, masła orzechowego i mąki kokosowej 🙃😛
Wychodzi na to, że to tarta kokosowo-orzechowa 😉
Jeszcze nie jest gotowa. Teraz czas ja schłodzić 😊
Przepis:
130g mąki kokosowej
120g oleju kokosowego
Ksylitol 120g
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2male jajka (po wbiciu do miski ok 80g)
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia, następnie wylepiamy ja ciastem i wkładamy do lodówki na 30min. Pieczemy w 180stopbiach. U mnie piekło się ok 10min. Po tym czasie kolor zrobił się lekko złoty. Obserwujemy 🙂😉
Masa:
100g oleju kokosowego
200g masła orzechowego
150g ksylitolu
60g mąki kokosowej
Dodałam też garść orzechów włoskich, ale nie jest to konieczne.
Olej kokosowy wkładamy do garnka, dodajemy ksylitol i chwilkę podgrzewamy, żeby ksylitol się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy pozostałe składniki. W tym momencie nasza masa będzie dość płynna, co jest wynikiem temperatury. Im chłodniejsza będzie tym konsystencja będzie bardziej stała.
Na wystudzone ciasto wlewamy masę i wkładamy do lodówki. Dzięki obecności oleju kokosowego będzie miała sztywna konsystencję, jak czekolada 🙂
Przed włożeniem do lodówki warto ozdobić ciasto wg uznania. U mnie są to orzechy włoskie i jagody goji, ale śmiało można użyć różnych nasion, pestek, wiórek czy co tam lubicie 😊
Smacznego 😘😘😘

Komentarze

Popularne posty