Orkiszowa kieszonka zapiekana z szynką, mozarella i jajkiem
Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Proste, szybkie i smaczne. Pomysł powstał błyskawicznie i równie szybko wypieki zniknęły z talerzy :)
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 jajo
3 łyżki oleju
3 lub 4 łyżki wody
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 6 części ( najprościej uformować kulę i podzielić ja na pół, a potem każdą część na 3 kolejne). Robimy 6 kul i każdą wałkujemy na cienki placek - wkładamy do formy na babeczki. Następnie wkładamy plaster mozzarelli, szynki i wbijamy jajko. Posypujemy solą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni cencjusza. Pieczemy ok 10-15 minut. Obserwujemy wypiek i jajko. Białko musi się ściąć. Tak naprawdę można do środka włożyć to, co lubicie :) Świetnie sprawdzi się też cebula ( ja bym ją poddusiła). Nie należy przesadzać z ilością farszu, żeby jajko nam nie wypłynęło :)
Smacznego <3
https://www.youtube.com/watch?v=wG-rV7h1ZFY
Komentarze
Prześlij komentarz