Kruche babeczki bezglutenowe z galaretką i ptasim mleczkiem na bazie mleka kokosowego



Kruche babeczki bezglutenowe z galaretką i ptasim mleczkiem na bazie mleka kokosowego 
Przepis na ciasto:
1szklanka mąki orkiszowej/jaglanej/gryczanej
1jajo
100g masła
Ok 8lyzek ksylitolu
1lyzwczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli zajdzie potrzeba dodać ciut więcej mąki przy wyrabiamy, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na o 30 minut.
W tym czasie formy do babeczke wykładamy folia aluminiową (bedzie nam sie lepiej je wyciągało po upieczeniu). Każdą formę wykładamy ciastem. Na środek wysypujemy np zaiarenka fasoli, żeby nam ciasto w tym miejscu nie wyrosło zbytnio. Ilość porcji i długość czasu pieczenia jest uzależniona od wielkości foremek. Ja mam dość duże. Piekłam w 180 stopniach do momentu aż zaczęły nabierać złotego koloru 
Ptasie mleczko:
galaretka celiko ( przeznaczona na 500ml wody) w zależności od opakowania może się to różnić. Ja zalałam taką galaretkę 200ml wody i dosłodziłam ksylitolem wg uznania  Następnie jak galaretka lekko przestygła dolałam 200ml mleka kokosowego.
Galaretka na wierzch:
galaretka celiko, kolor i smak wg uznania, dosładzamy wg potrzeb 
Kiedy ciastka nam przestygną a masa z ptasim mleczkiem zacznie tężeć wlewamy po trochu do babeczek. Można ozdobić wybranymi owocami. U mnie malina i plasterki śliwek. Na wierzch wykładamy galaretkę ( ja celowo użyłam już takiej ściętej wymieszanej łyżeczką - gwarantuje ciekawszy wygląd 
P. S. Oczywiści dany przepis można wykonać w formie dużej tarty.  
Smacznego 

Komentarze

Popularne posty