Szakszuka

Na śniadanie poleca się szakszuka. Jest to moja pierwsza w życiu, ale z pewnością nie ostatnia 😋 ciut zmodyfikowałam bo jest cebula, ale sądzę, że wersji w internecie jest duzoooo 🙂 u mnie raczej dość prosta, bo w prostocie tkwi smak 
Składniki:
1cebula
2 pomidory
2 jajka
Sól, pieprz, koperek suszony
Łyżka masła klarownego
Masło wrzucamy na patelnię i rozpuszczamy. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażany, aż się zeszkli. W tym czasie obieramy pomidory (jeśli trzeba można sparzyć). Jak cebula zmięknie dodajemy pomidory pokrojone w kawałki i smażymy na dużym ogniu, żeby odparowały. Staramy się raczej nie mieszać, wtedy zachowamy konsystencję i większe kawałki pomidora. Kiedy nam się już ładnie wszystko odparuje zmniejszamy ogień i przy pomocy robimy dwa miejsca na jaja. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Można też dodać czosnek 🙂
Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanko 😉
P.s. smacznego Kochani 

Komentarze

Popularne posty