deser bezowy z bitą śmietana i malinami
Składniki na bezę:
2bialka jaj
niecałe pół szklanki erytrolu
2bialka jaj
niecałe pół szklanki erytrolu
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy erytrol i ubijamy tak długo, aż się rozpuszci. Następnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy łyżka beżowe kupki i lekko je rozsmarowujemy.
Najpierw piekłam chwilę na 150stopni, aż kolor zrobił się lekko złotawy. Następnie zmniejszylam na 100 stopni, żeby się dalej podsuszyly. Badamy patyczkiem. Nie podaje czasu pieczenia, poniewaz jest uzależniony od wielkości i grubości bez.
Podane że śmietanka kokosowa (można ją posłodzić lub dodać troszkę soku z cytryny.)
Podane z malinami, które fajnie przełamują słodki smak. Można użyć innych owoców np borówek lub truskawek
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz