krucha tarta jaglana o smaku piernikowym z malinami pod bezową kołderką




Ciasto:
100g masła
275g mąki jaglanej
1jajo (50g bez skorupki)
90g erytrolu
1paczka przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyklejamy blaszkę i wkładamy do lodowki. Na 30min.
Malinowa wkladka
Ok 250g malin
2lyzki erytrolu
2lyzki żelatyny
Maliny moga byc mrozone. U mnie takie byly. Wrzucamy je na patelnie i chwilke podsmazamy, zeby odparowal nadmiar soku. Dodajemmy erytrol i zelatyne. Wylewamy mase na ciasto i rozsmarowujemy lyzka.
Beza:
4bialka
Szklanka eryteolu
Bialka ubijamy na sztywno. Nastepnie dodajemy erytrol i miksujemy az do jego rozpuszczenia. Bialko wykladamy na blaszke i rozsmarowujemy po wierzchu.

Pieczenie:
Wedlug mnie najtrudniejszy moment. Najlepiej pilnowac i zerka na nasze ciacho.
Najpierw ok 20min w 180stopniach (bez termoobiegu)
Nastepnie ok 15min nastawiamy piekarnik na spod.
W trakcie badania w tym.momencie beza bedIe sprawiala wrazenie gunowej.
Na koniec zmniejszamy temperature na 100stopni i podsuszamy bese jeszce ok 10minut.
Po wyciagnieciu z piekarnika i ostygnieciu beza twardnieje i staje sie krucha 😋
Uwaga, czas pieczenia nalezy kontrolowac i dostosowa do wielkosci ciasta. Ja uzylam duzej bla hy do pizzy, dlatego moja tarta jest dosc niska, ale wg mnie to caly urok tart 😉

Smacznego 

Komentarze

Popularne posty