SERNIK NA ZIMNO INACZEJ - w pucharku


 WERSJA 1: (bez laktozy)
składniki:
- 3 galaretki celiko
- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)
- ksylitom wg uznania
- wybrane owoce wg uznania
część sernikowa:
2 galaretki celiko ( 1 przeznaczona na 500ml wody) w zależności od opakowania może się to różnić. Ja zalałam takie galaretkki 400ml wody i dosłodziłam ksylitolem wg uznania  Następnie jak galaretka lekko przestygła dolałam 400ml mleka kokosowego.
Galaretka na wierzch:
galaretka celiko, kolor i smak wg uznania, dosładzamy wg potrzeb 


 WERSJA 2: (bez laktozy)
Skłądniki:
400ml mleka kokosowego
4łyżki żelatyny
100ml wody
ksylitol/ erytrol wg uznania
można dodać też 1-2 łyżki soku z cytryny
Gorącą wodę odmierzamy i dodajemy do niej żelatynę - mieszamy do rozpuszczenia. Słodzimy wg uznania. Następnie przelewamy do wysokiego naczynia z mlekiem kokosowym i blendujemy, żeby idealnie połączyć skłądniki i lekko napowietrzyć mleko.
galaretka truskawkowa:
0,5kg truskawek lub 250g ( owoce mogą być mrożone)
0,5 l wody
ksylitom wg uznania
3 łyżki żelatyny
Truskawki przekładamy do garnka, zalewamy ok 0,5l wody i po podgrzaniu dodajemy 3 łyżki żelatyny. Następnie dosładzamy ksylitolem wg uznania i blendujemy na gładko. Powstaje pianka, którą śmiało możemy zebrać lub zostawic – będzie dodatkowym walorem deseru


 WERSJA 3 (z twarogiem)
Składniki:
450g twarogu
150g jogurtu naturalnego
ksylitol (wg uznania)
połowa cytryny
0,5 kg truskawek lub innych owoców
żelatyna 3łyżki + 5 łyżeczek
ok 0,6l wody
Twaróg blendujemy na gładką masę razem z jogurtem naturalnym i ksylitolem ( wg uznania). Do garnka wlewamy pół szklanki wody i podgrzewamy. Następnie dodajemy 5 łyżeczek żelatyny i mieszamy. Po wystudzeniu do masy twarogowej wlewamy żelatynę oraz sok z połowy cytryny. Scieramy również trochę skórki z cytryny, zeby uzyskać aromat 
Truskawki przekładamy do garnka, zalewamy ok 0,5l wody i po podgrzaniu dodajemy 3 łyżki żelatyny. Następnie dosładzamy ksylitolem wg uznania i blendujemy na gładko. Powstaje pianka, którą śmiało możemy zebrać 
Zamiast naturalnie robionej galaretki na bazie owoców i żelatyny można użyć gotowej z firmy celiko 
WYKONANIE:
Do wykonania deseru nadadzą się różne naczynia: szklanki, pucharki itd. Na zmianę lub jak kto woli przekładamy masę „serową” i galaretkę  Ważne, żeby deser schłodzić odpowiednio długo. JA zwykle kazdą warstwę wkładam na 30min, żeby zastygła w lodówce, a dopiero nakładam kolejną i znów chłodzę Taki deser za każdym razem może wyglądać inaczej. Można zaszaleć i użyć różnych kolorów galaretek

Komentarze

Popularne posty