Bezglutenowy biszkopt w 2 kolorach z dżemem z czarnej porzeczki, warstwa kokosowa w stylu bounty a wszystko to w polewie czekoladowej przyozdobione czerwona porzeczka 

Idealne jako tort czy na przyjęcie 



Składniki na biszkopt jasny:
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki ksylitolu
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Następnie wsypujemy ksylitol i miksujemy. W kolejnym kroku dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do uzyskania jesnolitej masy (żeby ciasto nie opadło). Wylewam na blaszkę wysmarowaną masłem lub olejem kokosowym i piekę ok 30 min w 180 stopniach 

Składniki na biszkopt ciemny:
4 jaja
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki ksylitolu
3 łyżeczki kakao
Wszystkie czynności wykonujemy tak samo jak w przypadku biszkoptu jasnego.
Kakao dodajemy wraz z mąką.
Składniki na dżem porzeczkowy ( lub malinowy):
ok 500 g porzeczki lub malin
ksylitol wg uznania
Owoce mogą być świeże lub mrożone. Wrzucamy je na patelnie i smażymy aż do odparowania soku. Wtedy staje się gęsty
Dosładzamy wg uznania ksylitolem

Składniki na masę kokosową:
200 g masła lub oleju kokosowego
700 ml mleka kokosowego
ksylitom wg uznania
300 g wiórków kokosowych
1 galaretka celiko ( nada kolor oraz utrzyma konsystencję)
Do garnka wkładamy: masło, mleko kokosowe, ksylitol i wiórki kokosowe. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Potem dodajemy galaretkę i starannie mieszamy. Czekamy aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
Ja użyłam 1,5 tabliczki czekolady bez cukru. W miarę jak się rozpuszczała w garnku dolewałam po troszku mleka roślinnego, żeby konsystencja była płynniejsza 

lub:
4łyżki oleju koko
4 łyżki kakao
4łyżki ksylitolu
3-4 łyżki mleka roślinnego
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zrobi się glutowata zdejmujemy ją z ognia i dodajemy 2-3 łyżki mleka, mieszamy. Czekamy aż nieco przestygnie i zgęstnieje i można ozdobić ciasto.
Wykonanie:
1. Kladziemy jasny biszkopt
2. Smarujemy dzemem
3. Wykładamy na dzem masę kokosową i ją wyrównujemy
4. Kładziemy ciemny biszkopt
5. Polewamy polewą
6. Przyozdabiamy owocami lub wg uznania
Przepis jest na duzą blachę. Ciasto wychodzi wysokie. Jeśli ktoś chce wykonać w mniejszej blaszce lepiej zmniejszyć ilość składników np. o połowę ( dotyczy to szczególnie masy kokosowej bo jest to dość „gruba” warstwa) 

Komentarze
Prześlij komentarz