Burger wołowy
To jeden z tych przepisów, które niesamowicie człowieka cieszą :) Moje kolejne dziecko <3
JEdząc takie przysmaki żadna dieta nie jest człowiekowi straszna :)
Smak nieziemski ;) przekona się o tym każdy, kto się skusi na przygotowanie tego pysznego burgera :)
Mięso:
Mięso wołowe ok pół kg
1cebula drobno posiekaną
Só
l pieprz
Jajo
Majeranek
Natka pietruszki
Można też dodać troszkę musztardy lub potem posmarować mięsko już po usmażeniu
Wszystko mieszamy w misce i dziele na 4 różne części. Robię kulkę i spłaszczania.jak na zdjęciu.
Następnie smażę je na patelni grillowej, ale można śmiało na zwykłej ;)
"bułeczki" z przepisu na spod do pizzy:
2,5szlk mąki orkiszowej
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1jajo
2lyzeczki proszku do pieczenia
Zioła i sól do smaku wg uznania (u mnie bazylia i oregano i sol)
Zagniatania. Dziele najpierw na 4 części a potem każda jeszcze na pół i palcami robię placuszki wielkością przypominające wielkość mięsa . Piekę w 220stopniach aż się zarumienią
Reszta to już dodatki:
Majonez
Musztarda
Sałata
Papryka
Pomidor
Ogórek kiszony
Surowa cebula
I patyk do szaszlyka żeby utrzymać piramidę hihi
No to smacznego <3
JEdząc takie przysmaki żadna dieta nie jest człowiekowi straszna :)
Smak nieziemski ;) przekona się o tym każdy, kto się skusi na przygotowanie tego pysznego burgera :)
Mięso:
Mięso wołowe ok pół kg
1cebula drobno posiekaną
Só
l pieprz
Jajo
Majeranek
Natka pietruszki
Można też dodać troszkę musztardy lub potem posmarować mięsko już po usmażeniu
Wszystko mieszamy w misce i dziele na 4 różne części. Robię kulkę i spłaszczania.jak na zdjęciu.
Następnie smażę je na patelni grillowej, ale można śmiało na zwykłej ;)
"bułeczki" z przepisu na spod do pizzy:
2,5szlk mąki orkiszowej
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1jajo
2lyzeczki proszku do pieczenia
Zioła i sól do smaku wg uznania (u mnie bazylia i oregano i sol)
Zagniatania. Dziele najpierw na 4 części a potem każda jeszcze na pół i palcami robię placuszki wielkością przypominające wielkość mięsa . Piekę w 220stopniach aż się zarumienią

Reszta to już dodatki:
Majonez
Musztarda
Sałata
Papryka
Pomidor
Ogórek kiszony
Surowa cebula
I patyk do szaszlyka żeby utrzymać piramidę hihi
No to smacznego <3
Genialne. Dodam (jak to ja), że mięso najlepiej wyrobić, a podzielone na burgery uderzać np. o rękę, blat, deskę (lepiej się zbijają). Ja przed pieczeniem(grillowaniem) posypuję delikatnie solą, żeby woda(sos)z mięska został w środku. Przepis chyba wypróbuję jutro ;) dziękuję
OdpowiedzUsuńMięsko jest fajnie wyrobione, bo je pieszczę i głaszcze w rękach hehe , a soczek o którym mówisz jest w środku mięska �� wystarczy nacisnąć i już wypływa ��
Usuń