Mleczna kanapka (bezglutenowa)
Biszkopt:
2 jaja
1/4 szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki (gryczanej, jaglanej lub orkiszowej)
ok 2-3 łyżek kakao
białka ubijamy. Następnie ubijamy je z ksylitole. Żółtka, kakao i mąkę wsypujemy razem i mieszamy nieezbyt długo aż uzyskamy jednolita masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Wylewamy ciasto i rozsmarowujemy równomiernie po całej blaszce. Piekłam w 180 stopniach ok 15-20 min. Biszkopt jest cieńki, bo o taki nam chodzi więc długość pieczenia też nie jest zbyt długa :) Ja tym razem wykonałam biszkopt gryczany :)
Krem:
100g masła w temp pokojowej
50g ksylitolu
30g mąki kokosowej
140g gęstej części z mleka kokosowego lub śmiatanki kokosowej
masło ucieramy z ksylitolem, aż do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy gęstą część mleka kokosowego/ śmietanki i na końcu mąkę kokosową. Wciągnie wilgoć i zagęści masę.
Wykonanie:
Biszkopt jak ostygnie wyrzucamy na jakąś deseczkę i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Przecinamy ciasto na pół. Jedną część smarujemy kremem, natomiast drugą przykrywamy z góry. Warto zwrócić uwagę, że spód biszkopta jest równy i warto go właśnie w taki sposób położyć na kremie ;) Zapewni nam to piękny wygląd mlecznej kanapki <3
Następnie w całości wkładamy do lodówki i czekamy aż nam się troszkę schłodzi. Kolejny krok to już tylko pokroić. Można w kawałki wielkości oryginału - ja tak zrobiłam i wyszło mi 6 sztuk lub jesli ktoś woli można w mniejsze kawałeczki :)
Smacznego kochani i koniecznie dajcie znać jak wyszło :*
Czy może być olej kokosowy zamiasto masła?
OdpowiedzUsuńoczywiscie :) prawdopodonie troszkę mniej niż masła. Prosze obserwować masę podczas ubijania. Tłusz jest w przepisie zeby utwardzic masę po schłodzeniu.
UsuńBardzo łatwe do zrobienia, wyszło przepyszne, polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńOrkisz ma gluten.
OdpowiedzUsuńtak wiem. Podałam, że można użyć mąk bezglutenowych tj gryczana, czy jaglana :)
Usuń