Mleczna kanapka (bezglutenowa)



 Przy okazji robienia ciasta z kremem kokosowym i glazurką truskawkową przyszedł mi do głowy pomysł na mleczną kanapkę. Jest to idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezcukrowej oraz bezglutenowej. Ta wersja smakowo wcale nie odbiega od oryginału więc polecam wszystkim smakoszom :) Jest to też świetne rozwiązanie jeśli chodzi o dzieci :) Moja dwulatka nie pogardziła i jadła razem ze mną  :D

Biszkopt:
2 jaja
1/4 szklanki ksylitolu
pół szklanki mąki (gryczanej, jaglanej lub orkiszowej)
ok 2-3 łyżek kakao

białka ubijamy. Następnie ubijamy je z ksylitole. Żółtka, kakao i mąkę wsypujemy razem i mieszamy nieezbyt długo aż uzyskamy jednolita masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Wylewamy ciasto i rozsmarowujemy równomiernie po całej blaszce. Piekłam w 180 stopniach ok 15-20 min. Biszkopt jest cieńki, bo o taki nam chodzi więc długość pieczenia też nie jest zbyt długa :) Ja tym razem wykonałam biszkopt gryczany :)


Krem:
100g masła w temp pokojowej
50g ksylitolu
30g mąki kokosowej
140g gęstej części z mleka kokosowego lub śmiatanki kokosowej

masło ucieramy z ksylitolem, aż do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy gęstą część mleka kokosowego/ śmietanki i  na końcu mąkę kokosową. Wciągnie wilgoć i zagęści masę.


Wykonanie:
Biszkopt jak ostygnie wyrzucamy na jakąś deseczkę i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Przecinamy ciasto na pół. Jedną część smarujemy kremem, natomiast drugą przykrywamy z góry. Warto zwrócić uwagę, że spód biszkopta jest równy i warto go właśnie w taki sposób położyć na kremie ;) Zapewni nam to piękny wygląd mlecznej kanapki <3



Następnie w całości wkładamy do lodówki i czekamy aż nam się troszkę schłodzi. Kolejny krok to już tylko pokroić. Można w kawałki wielkości oryginału - ja tak zrobiłam i wyszło mi 6 sztuk lub  jesli ktoś woli można w mniejsze kawałeczki :)



Smacznego kochani i koniecznie dajcie znać jak wyszło :*

Komentarze

  1. Czy może być olej kokosowy zamiasto masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie :) prawdopodonie troszkę mniej niż masła. Prosze obserwować masę podczas ubijania. Tłusz jest w przepisie zeby utwardzic masę po schłodzeniu.

      Usuń
  2. Bardzo łatwe do zrobienia, wyszło przepyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. tak wiem. Podałam, że można użyć mąk bezglutenowych tj gryczana, czy jaglana :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty